Erdélyi történész tábor, Gyergyóremete, 2017. augusztus 24-27.

Közel 60 erdélyi és magyarországi történész, régész, művészettörténész és történelemtanár gyűlt össze Gyergyóremetén az első erdélyi történész tábor keretében.

A tábor célja volt a magyar nyelvű Erdély, romániai magyarság történeti kutatások aktuális eredményeinek, kutatási programjainak bemutatása és megvitatása egyetemi hallgatók, tanárok, kutatók, érdeklődők részvételével. A rendezvény felületet biztosított arra, hogy az erdélyi és magyarországi történészek összegyűljenek és beszéljenek közös kutatási projektekről, kéziratvitákat folytassanak, szakmai kapcsolatokat építsenek, és ahol olyan külföldi és erdélyi előadók tartottak előadást, akik a történettudomány új, módszertani és elméleti kérdéseiről adtak iránymutatást. Idén több mint harminc előadás és kerekasztal beszélgetés alkotta a tábor programját.

3 DSCF3799

A program több tematikus blokkra oszlott: helytörténetírás módszertani előadásokkal egybekötve, régészet, művészettörténet, levéltárak problémája (levéltárosok részvételével), történelemelmélet, Székelyföld története, történelemoktatás az általános és középiskolákban, kéziratviták.

Sajnos egyre jobban atomizálódik régiónkban a tudományos élet, ezért egyre nagyobb szükség van az olyan eseményekre, ahol számottevő vita bontakozhat ki.

A rendezvénynek Gyergyóremete község több intézménye adott helyet négy nap alatt az önkormányzat támogatásával. A programot összeállították a Gyergyói Szemle Egyesület és erdélyi történészek, több hónapos előzetes konzultáció által. Anyagilag támogatta az eseményt a Bethlen Gábor Alap, Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa és a Favorit Trans Kft.

A tábor programja

Támogatóink

bga szemle

Gyergyóremete Község Önkormányzata

Gyergyóújfalu Község Önkormányzata