Attila Ferenczi: Contribuții biografice la opera și recepția lui Ernő Salamon

Numele lui Ernő Salamon a dispărut aproape complet din conştiinţa comună, foarte puţini filologi îi mai cunosc opera sau biografia. Doar tăbliţa gimnaziului din Gheorgheni stă mărturie numelui poetului.

Din datele biografice am încercat să prezint concis, dar cât se poate de detailat viaţa poetului, ceea ce poate reprezenta un cod de interpretare a poeziilor sale, apoi am trecut pe scurt la viaţa postumă a versurilor şi numelui poetului. Prima parte a studiului, reprezentată de reconstrucţia biografiei se bazează în mare parte pe monografia scrisă de Péter Marosi (1920–1988, editor, critic literar).

Deoarece narativele locale existente în conştiinţa comună a populaţiei din Gherogheni nu corespund în totalitate realităţii, aş dori să fac cunoscută publicului larg viaţa poetului fără acele elemente mitice pentru a putea privi angajamentul său politic ca o posibilă modalitate de scăpare din perioada critică a anilor 1930–40. Poetul proletar, încetat din viaţă la nici 31 de ani, îşi trăieşte viaţa sub tensiunea unor amintiri grele şi lugubre, iar poeziile sale sunt reflecţia acestei vieţi. Totuşi, prin aceste versuri reuşeşte să domine propria amărăciune şi să-şi trăiască zilele ca pe a soartă minunată.

Támogatóink

bga szemle

Gyergyóremete Község Önkormányzata

Gyergyóújfalu Község Önkormányzata