Emese Balla: Efectele schimbărilor climatice asupra agriculturii în judeţul Harghita

Încercările de temperare a schimbărilor climatice şi de facilitare a adaptării la efectele ei au dus în ultimele decenii la acorduri la nivel global, aceasta fiind tematica centrală a negocierilor internaţionale.

Agricultura este o ramură a economiei dintre cele mai afectate de schimbarea climei. Aceste efecte pot fi însă pozitive în anumite teritorii şi pot aduce condiţii prielnice pentru culturi care înainte nu fuseseră prezente în zonele respective.

În economia judeţului Harghita un rol important îi revine agriculturii, deşi condiţiile de cultura plantelor nu sunt cele mai favorabile în comparaţie cu media pe ţară.

Scopul studiului este analizarea efectelor schimbării climatice asupra culturii plantelor în judeţul Harghita. Am adunat date referitoare la climă din ultimii 40 de ani şi am corelat schimbările climatice cu recolta plantelor cultivate pe suprafeţele cele mai extinse. Voi prezenta şi rezultatele parţiale ale unei cercetări anterioare în cadrul căreia am întrebat agricultori din zona Giurgeului despre efectele schimbării de climă şi despre posibilele modalităţi de adaptare.

Támogatóink

bga szemle

Gyergyóremete Község Önkormányzata

Gyergyóújfalu Község Önkormányzata