Rólunk írták

Máig ható közelmúlt

Hargita Népe - 2018. január 29.

Annak ellenére, hogy szeretjük elfelejteni, rendkívül aktuális az államszocializmus emlékezete, hisz máig hatással van a társadalmunkra - indokolta a témaválasztást a Gyergyói Szemle tudományos ismeretterjesztő folyóirat megálmodója és főszerkesztője Nagy József. Az évente megjelenő folyóirat friss száma a Túlélheti-e önmagát a közelmúlt - Az államszocialista rendszer emlékezete Gyergyóban címet viseli, tíz tanulmányt tartalmaz, legutóbb pedig a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban mutatták be.

Bővebben: http://hargitanepe.eu/maig-hato-kozelmult/

 

A szocializmus írásban, képekben

Székelyhon.ro - 2018. január 25.

A Gyergyói Szemle tudományos, ismeretterjesztő folyóirat harmadik lapszámát mutatják be a szerkesztők pénteken délután hat órától a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban A bemutatót a Lapok a sötétség éveiből című kiállítás egészíti ki. A kötet tanulmányainak kiegészítéseként, a témához kapcsolódva Karancsi Sándor-alkotásokat és korabeli dokumentumokat láthatnak a bemutató során az érdeklődők.

Bővebben: https://szekelyhon.ro/aktualis/a-szocializmusrol-irasban-kepekben

 

Megjelent a Gyergyói Szemle, itt vannak a bemutatók helyszínei és időpontjai

gyindex.ro - 2018. január 25.

Megjelent a Gyergyói Szemle folyóirat harmadik száma. A folyóiratot a gyergyói térség több településén is bemutatják.

Bővebben: http://www.gyindex.ro/finomvegyes/item/2193-megjelent-a-gyergyoi-szemle-itt-vannak-a-bemutatok-helyszinei-es-idopontjai

 

Adatbázis készül a gyergyószéki egyetemistákról - Kérik a kérdőív kitöltését

gyindex.ro - 2017. november 16.

A Gyergyói Szemle Egyesület és a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont szeretnénk összeállítani egy adatbázist a gyergyószéki egyetemistákról.

Bővebben: http://www.gyindex.ro/finomvegyes/item/1994-adatbazis-keszul-a-gyergyoszeki-egyetemistakrol-kerik-a-kerdoiv-kitolteset

 

III. Gyergyói Diákkonferencia

gyindex.ro - 2017. szeptember 25.

Idén is megszerveték a Gyergyói Diákkonferenciát, amely már nem csupán szociális munkásoknak szól, hanem más szakterületen tanulóknak is. Ez a kiadás harmadik volt a sorban, melyet szombaton tartottak a Szent István-plébánián a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont szervezésében.

Bővebben: http://www.gyindex.ro/aktualis/item/1795-iii-gyergyoi-diakkonferencia

 

Konferencia diákelőadásokkal

Hargita Népe - 2017. szeptember 25.

Változatos témákban hallgathatott előadásokat a szombati III. Gyergyói Diákkonferencia közönsége. A fiatalok előadásait szakmai zsűri értékelte.

Bővebben: http://hargitanepe.eu/konferencia-diakeloadasokkal/

 

II. Gyergyói Szemle Nyári Találkozó

Gyergyóremete.ro - 2017. szeptember 5.

Szeptember 2-án került sor a II. Gyergyói Szemle Nyári Találkozóra, melyen 20 Gyergyó térségi tudományos kutató, intézményvezető és néhány egyetemi hallgató vett részt. A találkozó célja a térségtől távol élő magasan képzett személyek és a helyben élők kapcsolatának erősítése, együttműködésének kialakítása.

Bővebben: http://gyergyoremete.ro/hu_HU/ii-gyergyoi-szemle-nyari-talalkozo/

 

Történészek szakmáztak Gyergyóremetén

Székelyhon.ro - 2017. augusztus 27.

Erdélyi történészek, művészettörténészek, régészek, és történelemtanárok, valamint Erdély történelmét érintő témákkal foglalkozó magyarországi szakemberek találkoztak Remetén és folytattak szakmai vitákat négy napon át. A Gyergyói Szemle Egyesület szervezésében megvalósult tábor az első ilyen jellegű szakmai találkozó Erdélyben.

Bővebben: https://szekelyhon.ro/aktualis/torteneszek-szakmaztak-gyergyoremeten

 

Történészek egymás között

Hargita Népe - 2017. augusztus 25.

A gyergyóremetei Balás Gábor Művelődési Házban tegnap délután nyitották meg az első erdélyi történésztábort. A Gyergyói Szemle Egyesület által szervezett tábor célja az erdélyi történeti kutatások aktuális eredményeinek, kutatási programjainak bemutatása, az együttműködési folyamatok segítése.

Bővebben: http://hargitanepe.eu/torteneszek-egymas-kozott/

 

Önmagával is megismerkedett Gyergyószék a Székely Fesztiválon

Székelyhon.ro - 2017. május 15.

Gyergyószék volt a díszvendége a hétvégén lezajlott 3. Székely Fesztiválnak. A térség nyolc székely-magyar többségű közössége olyan képet mutatott magáról, amelynek értékeit nemcsak a budapesti látogatók csodálhatták meg, de maguk a gyergyóiak is meglepődhettek, mennyire gazdag Gyergyószék.

Bővebben: https://szekelyhon.ro/vilag/onmagaval-is-megismerkedett-gyergyoszek-a-szekely-fesztivalon

 

Diákkonferencia Gyergyószentmiklóson

Székelyhon.ro - 2016. szeptember 13.

Segíteni a térség egyetemistáit és a frissen végzetteket az elhelyezkedésben – többek között ezt tűzte ki céljául a diákkonferencia megszervezésével a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont.

Bővebben: https://szekelyhon.ro/aktualis/gyergyoszek/diakkonferencia-gyergyoszentmikloson

 

Gyergyói értelmiségiek találkoztak

Székelyhon.ro - 2016. augusztus 29.

Kutatók, oktatók, művészek, Gyergyóhoz kötődő értelmiségiek számára teremtett találkozási lehetőséget a Gyergyói Szemle Egyesület. A szombati gyergyóremetei találkozón, az előadóteremmé átalakított csűrben az értékek és lehetőségek kerültek felszínre. Kiderült, a különböző területeken tevékenykedő, a térségért tenni akarók alig tudnak valamit egymás létéről.

Bővebben: http://www.szekelyhon.ro/aktualis/gyergyoszek/gyergyoi-ertelmisegiek-talalkoztak

 

Gyergyói Szemle folyóirat

http://hriskkonyvtaros.blogspot.ro - 2016. április 11.

A 2015-ös esztendő vége felé első alkalommal megjelent Gyegyói Szemle tudományos és ismeretterjesztő folyóirat hasábjait olvasva nem kellett sokat morfondírozzak, hogy arra a következtetésre jussak, ez egy minőségi lap. Szerkesztésileg és tartalmilag jól kivitelezett olvasmányos, igényes munkák szerepelnek benne. Mindez egy figyelemreméltó lelkes kutató csapat, illetve szerkesztőtársaság munkájának eredményeként jöhetett létre.

E lapszám tematikája a második világháború eseményeit és annak gyergyói vonatkozásait boncolgatja. Habár elsősorban történelmi események elemzésén alapul, de olvasása közben elénk tárul a gyergyói történésekből kiindulva, téren és időn keresztül utazva, az akkori székelység, magyarság és a nagyvilág problematikájának képe.

A folyóirat egyben hiánypótlónak is mondható, hiszen Gyergyóban még nem jelent meg ehhez fogható tudományos és ismeretterjesztő lap, míg a Székelyföldi régiók többsége már büszkélkedhetett hasonlóval...

A lap a Gyergyói-medence hajdani eseményein keresztül tárja fel e székely kis-régió társadalmi és gazdasági életének fontos momentumait.

Az egyes rovatoknak ismeretterjesztő jellege is van különböző témákban, mint történelem, gazdaság, szociológia, néprajz, irodalom, művészetek, valamint a természettudományok. A cikkek kimondottan hozzáértő szakemberek tollából származnak.

A folyóiratnak egyben közösségteremtő ereje is van. Elég ha arra gondolunk, miként fogja összekovácsolni a gyergyószéki értelmiségieket, az olvasók körét, és nem utolsósorban ablakot nyit a magyar kulturális világ felé.

Bővebben: http://hriskkonyvtaros.blogspot.ro/2016/04/gyergyoi-szemle-folyoirat.html

 

Gyergyóalfaluban is bemutatják a gyergyói térség tudományos és ismeretterjesztő folyóiratát, a "Gyergyói Szemlét"

gyindex.ro - 2016. február

Gyergyóalfaluban is bemutatják a gyergyói térség tudományos és ismeretterjesztő folyóíratát, a "Gyergyói Szemlét". Időpont: február 25., 19:00. Helyszín: Petőfi Sándor Művelődési Ház, Gyergyóalfalu. A bemutató előtt katonadalokat énekel Vizoli Demeter és Vizoli Miklós

 

Gyergyószentmiklóson is bemutatják a Gyergyói Szemlét

gyindex.ro - 2016. február

A Gyergyói Szemle, Gyergyószék tudományos, ismeretterjesztő folyóirat gyergyószentmiklósi bemutatójára mindenkit szeretettel várnak. Időpont: február 17., 17:00 Helyszín: Városi Könyvtár

 

Gyergyói Szemle: a térség tudományos lapja

morfondir.ro - 2016. január 29. 

Bemutatkozó körútjára indult a Gyergyói-medencében a térség új, tudományos, ismeretterjesztő folyóirata, a Gyergyói Szemle. A gyergyószárhegyi bemutatón a szerkesztőség jelen lévő tagjai – Nagy József, Ferencz Zoltán, Borsos J. Gyöngyi, Csata Kinga, Silló Ágota, valamint dr. Horváth Alpár az első lapszám egyik szerzője – a folyóirat rovatainak bemutatásán túl a jövőbeli elképzelésekről, tervekről meséltek.

Bővebben: http://morfondir.ro/blog/2016/01/29/gyergyoi-szemle-a-terseg-tudomanyos-lapja/

 

Bemutatják ismeretlen értékeinket

Székelyhon.ro - 2016. január 28.

Gyergyó térségének hatalmas tudományos, értelmiségi potenciálja van. Csak nem látjuk, és ezért nem tudunk róla – hangzott el a Gyergyói Szemle tudományos, ismeretterjesztő folyóirat első számának bemutatóján.
Az új kiadvány éppen ezen kíván változtatni. Eddig a világ számos rangos egyetemén végzett vagy akár ott tanító Gyergyószékről származó kutatók, neves tudományos szakemberek nem volt, ahol munkájukat ismertessék az itthoniakkal, nem volt lehetőség, hogy egy helyen dolgozzanak, együtt gondolkodjanak, együtt írjanak a saját itthoni közösségük számára. A Gyergyói Szemle ezt az űrt tölti be mostantól. 

Bővebben: http://www.szekelyhon.ro/aktualis/gyergyoszek/bemutatjak-ismeretlen-ertekeinket

 

Bemutatták a Gyergyói Szemle első számát

Hargita Népe - 2016. január 28.

Közel másfél évnyi próbálkozást és várakozást követően megjelent az első gyergyószéki tudományos folyóirat, a Gyergyói Szemle. A lap első bemutatóját a gyergyóremetei Balás Gábor Művelődési Házban tartották, ahol a megálmodó Nagy József történész mellett több szerkesztő is jelen volt. A folyóirat Gyergyószék történelmi, gazdasági és szociális problémáinak tudományos feldolgozására jött létre, ugyanakkor az is cél, hogy a gyergyói kutatók, szakemberek publikáljanak benne. A szerkesztőcsapat kifejtette: álmok és tervek vannak bőven, már csak támogatásra van szükség a megvalósításhoz.

Bővebben: http://hargitanepe.eu/bemutattak-a-gyergyoi-szemle-elso-szamat/

 

Megjelent a Gyergyói Szemle tudományos-ismeretterjesztő folyóirat

kisujsag.ro - 2016. január 26.

Közel másfél éves szervezkedés és pályázás után sikerült létrehozni a Gyergyói Szemle Tudományos-Ismeretterjesztő Folyóiratot. Első számunk az első világháború centenáriumi évfordulójára emlékezik.

 

Megjelent a Gyergyói Szemle folyóirat

civil-gyergyó.ro - 2016. január 23.

Közel másfél éves szervezkedés és pályázás után sikerült létrehozni a Gyergyói Szemle Tudományos-Ismeretterjesztő Folyóiratot. Első számunk az első világháború centenáriumi évfordulójára emlékezik.

 

Láthatatlan Oskola 11.

kisujsag.ro - 2016. január 26.

A Gyergyói Szemle folyóirat első számának bemutatója Gyergyószárhegyen

A Láthatatlan Oskola első idei rendezvényén, január 27-én, szerdán 18 órától a gyergyószárhegyi kultúrotthon Cika-termében bemutatásra kerül a Gyergyói Szemle tudományos-ismeretterjesztő folyóirat első száma.

Bővebben: http://kisujsag.ro/lathatatlan-oskola-11/

 

Gyergyói Szemle néven bemutatják a térség tudományos és ismeretterjesztő folyóiratának első számát

gyergyóremete.ro - 2016. január

 

Miért jelentkeznek a székely fiatalok az idegenlégióba? Már kutatják

transindex.ro - 2015. július 15.

A légióskodás mára társadalmi jelenséggé vált Székelyföldön, ami túlmutat az egyszerű kalandvágyon. De tényleg gyergyói a többség?

Bővebben: http://itthon.transindex.ro/?cikk=25331

 

 

Támogatóink

bga szemle

Gyergyóremete Község Önkormányzata

Gyergyóújfalu Község Önkormányzata